Wednesday 23 October 2013

~Daging maSak palemBang~


Assalamualaikum u all....

Lame nye tak update blog ni..huhuhu...bru je berlalu raya aidiladha..tahun ni kami sekeluarga korban..alhamdulillah...biasela, minggu2 pertama lepas aidiladha ni, byk la daging dlm fridge tu...hehe.. so, arini hani nk share juadah utk dinner..my husband sgt2 suke masakan ni...iaitu daging masak palembang..A.K.A mcm daging msk kicap cume ade 1 2 bahan extra yg kene tmbah...hani tau msti u all lg pndai msk compare ngn hani ni..tp, just nk share2..sharing is caring kn...hihihi...masakan ni hani main cmpak2 je..xikut sukatan..lepas mengoogle resepi ni, hani share resepi dr blog potret kasih..thanks :)

yummm...



Resepi Daging Palembang

Bahan-bahan:
700 gram daging – potong lebar dan nipis
2 batang serai – dititik
500ml santan pekat  - (boleh gantikan dengan kerisik) ~hani pkai kerisik
1 cawan kicap lemak manis Cap Kipas Udang (Habhals)
minyak

Bahan kisar:
1 labu bawang besar
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
2 cm halia
3 cm lengkuas (hani xletak lengkuas..xperasan lengkuas dh kering)
15 biji cili kering

Rempah penumis
3 cm kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
2 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga

Cara-cara:-


1. Panaskan minyak untuk tumiskan rempah penumis & bahan yang di kisar.. n serai yang dititik..Tumis sampai keluar bau..

2. Masukkan daging..biarkan smpai kluar air dr daging tu.. Biarkan daging tu empuk.. Then, boleh la msukan santan or kerisik & kicap..biar die pekat..depend kt u all la nk berkuah or tak...

3. Siap..sedia utk ngapp..hehe

utk tatapan u alll.... :)

Bahan2nye..

panaskan minyak..

tumis rempah2..

tumis sekali ngn bahan2 yg dikisar..


Masukkn santan or kerisik then kicap..biarkan sampai pekat..

Ni la hasilnye...selamat mencube...!





No comments:

Post a Comment

Terima kasih meluangkan masa menjengk blog hani...:)
Diharap dpt memberikan komen utk perkongsian bersama..

Sharing is caring.. :P